Suussa sulavat karjalanpiirakat
Joulun odotukseen kuuluu aina äitini luona pidettävät karjanpiirakkatalkoot. Missään urakkahengessä ei piirakan leivontaa suoriteta vaan mukavasti yhdessä touhuten. Itse olen aivan tumpelo rypytyksessä, mutta lapsukaiselta se onnistuu paljon paremmin kuin äidiltä. Useampi pussi karjalanpiirakoita jäi pakastettavaksi ja niitä onkin helppo sieltä sulatella vieraille tai keiton kanssa syötäviksi. Marttojen ohjeilla onnistuu aina ja nämäkin piirakat valmistui marttojen sivulta otetulla ohjeella.... taisi äitini vähän kyllä soveltaa :) Mutta tässä ohjetta, eikun kokeilemaan.
Kuoritaikina:
1½ dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1½ dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Täytevaihtoehto 1:
2 ½ dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
2 ½ dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
Piirakoiden valmistaminen:
1. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
2. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
3. Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
4. Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
5. Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
6. Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
7. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
8. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
10. Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.
11. Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
12. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.
2. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
3. Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
4. Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
5. Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
6. Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
7. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
8. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
10. Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.
11. Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
12. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.
Namskis!
VastaaPoistaItsetehdyt karjalanpiirakat on parhaita!
Kauniit piirakat!